Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/thecode/510.thecode.com.tr/wp-includes/functions.php on line 6121
Uzun süreli Schengen vizesi nasıl alınır? Ret almamak için ne yapmalı? – 510Milyon

Uzun süreli Schengen vizesi nasıl alınır? Ret almamak için ne yapmalı?

Özellikle pandemi sonrası dönemde tüm dünya ülkelerinin yaşadığı bir problem olarak artışa geçen vize reddi konusu herkesin malumu. Yani başvuru süreçleri ne kadar eksiksiz ve tutarlı olursa olsun vize taleplerinin reddedilmesi konusu. İstatistiklere göre Schengen vizesi ret oranı Türkiye’de diğer ülkelere nazaran daha yüksek; hatta 2015’ten bu yana 5 kat artış göstermiş durumda. Diğer bir deyişle, 2015 yılında her 25 kişiden 1’i vize başvurusuna ret cevabı alıyordu; bugün ise her 5 kişiden 1’i vize talebine olumsuz dönüş alıyor. Konsolosluklar, ret sebeplerini genellikle, “ülkeye giriş amacının yeterince açık belirtilmemesi ve kişinin ülkesine döneceğine dair şüphe duyulması” gibi şeylere bağlıyor. Bunun asıl sebebininse Türkiye’nin gri listeye alınması olduğu konuşuluyor; uluslararası kara para aklama ve terörizm finansmanıyla mücadele kuruluşu olarak bilinen Mali Eylem Görev Gücü (FATF), geçen yıl yapılan inceleme sonucunda Türkiye’yi gri listeye almıştı. Tüm Türkiye tek yürek olmuş listeden çıkmayı beklerken FATF yaptığı son açıklamada, Türkiye’nin kara propaganda ve terörizmin finansmanı konusunda ilerleme kaydettiğini ancak hala ciddi sorunların bulunduğunu; bu konularda taahhütlerde bulunduğunu ancak bunların somut eyleme dönüşmesi gerektiğini vurgulamıştı. Diğer yandan Türkiye Dış İşleri Bakanlığı, konunun çözümü için bazı adımlarda bulunsa da bu yazının yazıldığı tarihte henüz bir gelişme kaydedilmediğini de söylemekte fayda var.

ÜLKELERİN SENELERE GÖRE SCHENGEN BAŞVURUSU RET ORANLARI (%)

Ülke2015201620172018201920202021
Rusya1,501,361,541,741,92,834,18
Suudi Arabistan4,265,628,1910,637,849,416,83
Çin3,073,473,434,094,172,2211,93
Türkiye4,294,9879,0210,4513,7819,02
BAE1414,4418,6919,9520,5623,3124,58
Hindistan6,978,69,089,8711,3217,3524,99
Cezayir27,9431,8535,4846,14435,9740,13
SIRALAMA 2021 YILINA AİT VERİLERE GÖRE YAPILMIŞTIR

Türkiye vatandaşları için yüksek enflasyon rakamları sonucu yaşanan ekonomik krizle birlikte vize almak, seyahat etmek gibi konular ciddi anlamda zorlaşmışken bir de yine ciddi bir maliyet yaratan vize başvurusuna ret almak veya çok sık seyahat edenler için kısa süreli vizelerle karşılaşmak oldukça can sıkıcı olabiliyor. Buradan hareketle vize reddi yaşamamak (mümkünse) ve uzun süreli vize alabilmek (mümkünse v.2) için yapılabilecek bazı şeyler mevcut. İlk kez yurt dışına çıkacaksanız, Schengen vizesine ilk kez başvuracaksanız ya da daha uzun süreli vize almak istiyorsanız bu yazımızda deneyimle sabit bazı taktikler paylaşacağız.

Schengen vizesi ile ilgili bilgilenmeye sıfırdan başlamak isterseniz, Schengen vizesi nedir, nasıl alınır, güncel vize ücretleri nedir, başvuru için gerekli evraklar nedir, ret halinde itiraz süreci nasıl işler gibi Shengen vizesiyle ilgili en temel soruları cevapladığımız “Schengen 101” yazımıza mutlaka göz atın.

Şimdi 10 maddede vize reddi olasılığını asgari seviyeye indiren ve uzun süreli vize almanızı sağlayacak önerilerimizi sıralayalım.

  1. Öncelikle, bu yazılı bir bilgi değil ancak bazı Schengen ülkeleri “kolay vize veren ülkeler” kategorisindeyken bazıları tabiri caizse bizler için kara listede olabiliyor. Mecbur kalmadıkça bu kara listedeki kısa süreli vize veren ve hatta hiç vermeye yanaşmayan ülkelerle şansınızı denemeyin. Kimdir bunlar derseniz tabii ki zamana ve kişiye göre değişkenlik gösterebileceğini belirterek; Norveç, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Danimarka, İsveç, Lüksemburg’u sıralayabiliriz.
  2. Genellikle uzun süreli vize verdiği kulaktan kulağa yayılan ülkelerden başvuru yapmaya çalışın. İtalya, Yunanistan, Hollanda ve İspanya’nın hem daha kolay hem de daha uzun süreli vizeler verdiğine dair birtakım deneyimler mevcut. Birçok örnekte doğruluğu kanıtlanmış olsa da herkes için ve her zaman geçerli olmadığını da belirtelim.
  3. Şahsi dilekçe (niyet mektubu) yazarak vize alma nedenlerinizi ve istediğinizi anlatıp şansınızı artırabilirsiniz. Ülke konsolosluğuna hitaben yazacağınız mektupta; söz konusu ülkeye gitmek isteme sebeplerinizden, mevcut işinizden, uzun süreli vize verilmesi durumunda yeni yerler görmek istediğinizden, belirli aktiviteleri takip ettiğinizden (maratonlar veya müzik festivalleri gibi) bahsedebilirsiniz.
  4. Banka hesabınızı mümkün olduğunca kabarık tutun. Vize başvurusundan birkaç ay önce banka hesabınıza mümkün mertebe yüklü miktarlar yatırın. Bunun için gerekirse eşten dostan destek alın. Diğer yandan, 1 ay önce eksilerde olan hesabınızı birden şişirmek de şüpheli görünecektir, daha tutarlı rakamlarla ilerleyin.
  5. İlk seyahatinizi vize aldığınız ülkeye gerçekleştirin. Yani, örneğin siz hem Yunanistan’a hem İsveç’e gitmek istiyorsunuz ama ilk seyahatiniz Yunanistan’a olacaksa mutlaka başvurunuzu Yunanistan konsolosluğuna yapın.
  6. Schengen üyesi ülkeler ikinci ve üçüncü başvurularda daha uzun süreli vizeler verebiliyor. O yüzden mümkünse kendinize bir master ülke belirleyin ve Schengen vizesini hep bu ülkeden almaya çalışın. Bu sayede vize başvurunuzu aynı ülkeden yaptıkça vize reddi alma ihtimaliniz düşer ve her başvurunuzda vize süreniz biraz daha uzayabilir.
  7. Uzun süreli vize alabilmek için bir süre arayla birden fazla seyahat planı yapın ve bunu belgeleyin. Örneğin Aralık ayında Hollanda’ya bir seyahat planınız var ve vizeye başvurdunuz. Başvuru sırasında Şubat ayında tekrar gideceğinizi gösteren gidiş – dönüş uçak bileti ve otel rezervasyonu (gitmeyecek olsanız bile ‘ücretsiz iptal’ veya ‘sonra öde’ seçenekli rezervasyonlar yapmak mümkün) belgeleri ekleyin. Bunun yanı sıra ülkeye neden birkaç kez gitmek istediğinizi anlatan bir dilekçe de ekleyebilirsiniz.
  8. Ülkenize döneceğinizi kanıtlayan belgeler sunun. Vize başvurunuzu inceleyen görevliyi ülkenize geri döneceğinize ikna etmeniz çok önemli. Eğer çalışıyorsanız iş yerinizden işe geri döneceğinizi belirten bir belge alın. SGK hizmet dökümü, işe giriş bildirgesi, gayrimenkulleriniz (ev ve arsa tapuları) ile araç ruhsatınızı da başvuru sırasında sunabilirsiniz. Öğrenci iseniz de bu belgelerin arasına öğrenci belgenizi ekleyin.
  9. Seyahat edeceğiniz kişinin uzun süreli vizesi varsa bunu başvuru dilekçenizde belirtebilirsiniz. Bu seyahati kiminle yapacağınızı, seyahatinizin amacını, birkaç kez daha bu ülkeye birlikte seyahat etmek istediğinizi dilekçenizde mutlaka yazın. Bu sizin de uzun süreli vize almanızda etkili olabilir.
  10. Mümkünse ticari vize için başvuru yapın. Bunun için çalıştığınız iş yerinizin ticari vize için gerekli evrakları size sağlaması gerekiyor. Şirket evrakları (imza sirküleri, vergi levhası, ticaret sicil gazetesi fotokopisi gibi) ve şirket yazısı (konsolosluğa hitaben başvuru sahibinin şirkette hangi görevde çalıştığı, görevli olarak yurtdışında bir fuara, toplantıya katılacağını belirten bir yazı) gerekli. Bu evrakları hazırlayıp ticari vize başvurusu yaparsanız hem vize almanız daha kolay olur, hem de daha uzun süreli vize alabilirsiniz.

Tüm bu bilgiler haricinde bu konuyla ilgili sorunuz olursa yorumlarda buluşalım.

Herkese bol şans dileriz!