Okul yıllarında tarih derslerinde, Atatürk tarafından “Gazi” unvanı verilen şehir olarak zihnimize kazınmıştı Antep. O yıllar Kurtuluş Savaşı’nda verdiği mücadeleyle tanıdığımız kent, damak zevklerimiz geliştikçe sahip olduğu zengin mutfağıyla kulağımıza çalınır oldu. Gidenler anlattı, gelenler anlattı. Fakat biz uzunca bir süre tanışamadık kendisiyle. Hani bazı yerler vardır, çok istersin ama bir türlü kavuşamazsın. Antep de bize uzun yıllar böyle uzak kaldı, ama hep aklımızdaydı.
Şeytanın bacağını pandemi döneminde kırdık. Uzunca bir süredir gezmeye, yeni yerler görmeye, dışarıda bir şeyler yemeye açtık ve Gaziantep bu yüzden harika bir seçim oldu. Çünkü sadece yemekleriyle midemizi değil; harika müzeleri, tarihi yapısı ve doğal güzellikleriyle gönlümüzü de mest etti. Ve en sevdiğimiz şey oldu: Beklentilerimizin üstünde bir keşif…
2 günlük Gaziantep seyahatimiz bir Cuma akşam uçuşuyla başladı ve Pazar günü yine bir akşam uçuşuyla son buldu. 2 gün boyunca öğünlerimizi günde 6’ya çıkararak mümkün olduğunca fazla mekanın lezzetlerini denedik. Sabah 5 – akşam 9 gibi bir zaman aralığında listemizdeki noktaların çoğunu görmek için uğraştık. Zaman yetti mi? Her zamanki gibi hayır… Bu sebeple detaylı yazılarımızda hem bizim 2 gün boyunca ziyaret ettiğimiz noktaları, hem de listemizde olan ama yetişemediğimiz yerleri bulacaksınız. Şehrin tadı 2 günde de çıkıyor bundan kuşkunuz olmasın. Ama Antep’e gerçekten doymak için bizce ideal gün sayısı 4.
2 Günlük Gaziantep Rotası
1. Gün
🍴 Ciğerci Ali Haydar Usta
☕️ Tarihi Kır Kahvesi
🍴 Katmerci Zekeriya Usta
👁🗨 Zeugma Mozaik Müzesi
🍴 Kebapçı Halil Usta
🍴 Dukat Beyran
🍴 Çelebioğulları Baklava
👁🗨 Şahinbey Milli Mücadele Müzesi
👁🗨 Pişirici Mescidi ve Kasteli
👁🗨 Zincirli Bedesten
👁🗨 Bakırcılar Çarşısı
☕️ Tahmis Kahvesi
👁🗨 Hanlar
🍴 Bayazhan Restoran
2. Gün
🍴 Metanet Lokantası
🍴 Metanet Katmer
👁🗨 Rumkale-Halfeti-Savaşan Köyü Turu
🍴 Dürümcü Recep Usta
👁🗨 Gaziantep Kalesi + Panorama Müzesi
👁🗨 Panorama 25 Aralık Müzesi
🍴 İmam Çağdaş
👁🗨 Tarihi Bey Mahallesi
👁🗨 Oyuncak Müzesi
👁🗨 Kurtuluş Camii
🍴 Aşina Gaziantep Mutfağı
🛍 Almacı Pazarı
Gaziantep’e Gelmeden Önce…
Birkaç maddede hayat kurtaran öneriler:
- Gaziantep’te gerçekten iyi yiyorsunuz. Gelmeden önce midenizi dinlendirmek için birkaç gün boyunca hafif yemekler tüketin.
- Mide sorununuz varsa (bizce yoksa da) yanınıza mutlaka mide ilacı alın.
- Gaziantep’te gerçekten yürüyorsunuz. En rahat ayakkabılarınızı yanınıza alın.
- Yazın veya kışın gidecek olmanız önemli değil, Gaziantep’in güneşi yakıyor. Güneş kremi bavula…
- Varsa müze kartınızı cüzdana koymayı unutmayın.
- Bavulunuzda boş bir yer bırakın veya yanınıza ekstra bir çanta alın. Gaziantep’ten alınacak çok şey var.
- Seyahat tarihinize bağlı olmakla birlikte, Gaziantep gündüzleri çok sıcak ve geceleri çok soğuk olabiliyor, buna uygun kıyafetler seçin.
- Bir de bazı mekanlarda kredi kartı geçmiyor. Yanınızda mutlaka nakit para bulundurun.
Gaziantep’e Ne Zaman Gitmeli?
Gaziantep’te biraz Akdeniz iklimi, çokça karasal iklim yaşanıyor. Yani kışları çok soğuk, yazları çok sıcak. Mevsim geçişlerinde ise gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı hissedilir derecede artıyor. Örneğin biz Mart ayında gittiğimizde gündüz 20 dereceye varan sıcaklık gece 1’e kadar düştü. Bu sebeple Gaziantep’in en güzel zamanı için Nisan, Mayıs, Eylül, Ekim derler.
Gaziantep’e Nasıl Gidilir?
Öncelikle, Gaziantep’in lokasyonuyla ilgili hafızasını tazelemek isteyenler için şuraya bir harita bırakalım.
Gaziantep, arabayla İstanbul’dan yaklaşık 11, Ankara’dan 7, İzmir’den ise 13 saat. Bulunduğunuz şehre göre ulaşım tercihi size kalmakla birlikte elbette kısa bir seyahat öncesi uzun araba yolculuğu yapmanızı önermeyiz. Tabii bolca vaktiniz ve yol üzerinde farklı lokasyonlara uğrama planınız varsa, road trip gibisi yoktur. Bizim zamanımız yoktu, bu sebeple direkt Gaziantep Havalimanı’na uçtuk. 2 günlük bir seyahat için İstanbul’dan Cuma akşamı gidiş, Pazar akşamı dönüş uçuşu bulmak mümkün.
Gaziantep İçinde Ulaşım
Eğer seyahatiniz boyunca sadece şehir merkezinde kalacaksanız araba kiralamanız veya herhangi bir ulaşım aracı kullanmanız gerekmiyor. Şehir yokuşsuz ve kompakt olduğu için her yere yürünebiliyor. Fakat bazı yönlerden Gaziantep araç kiralama hizmeti almanızı gerektirebilecek bir şehir. Örneğin Zeugma Müzesi gibi biraz uzak lokasyonlar için taksi veya toplu taşıma aracı kullanmanız gerekebilir. Fakat bizim rehberlerimizde bulunan Rumkale, Zeugma Antik Kenti gibi yerlere gitmek isterseniz şehir içi ulaşım araçlarını kullanabileceğiniz gibi, hiç bilmediğiniz bir şehirde sıkıntı çekmemek adına araç kiralayabilirsiniz.
Nerede Kalınır?
Gaziantep, kalacak yerler konusunda hem bütçe hem de kaldığınız yerin niteliği açısından farklı alternatifler sunuyor. Standart ve bütçe dostu bir otelde kalabileceğiniz gibi yıldızlı ve lüks bir otel de seçenekler arasında. Fakat asıl güzel olan, şehirdeki pek çok tarihi yapı (hanlar, konaklar, evler) butik otele dönüştürülmüş durumda. Bizce mutlaka bu konakların birinde kalarak yüksek tavanlı, duvarlarında gömme dolapların gizlendiği, içini el oymalarıyla bezeli mobilyaların doldurduğu bir odada uyanmayı deneyimleyin. Anane evini özleyen bünyelere çok iyi geliyor…
Hem bizim kaldığımız hem de listemizdeki diğer otellerden biraz bahsedelim:
Anadolu Evleri

Biz, şehrin merkezinde, meşhur İmam Çağdaş’ın komşusu olan Anadolu Evleri‘nde kaldık. Eskiden Ermeni rahip okulu olan 150 küsür yaşında iki evden (Yeğinoba ve Hanımevi) oluşan yapının geniş bir avlusu var. Restorasyon öncesi fotoğraflar odalarda asılı, böylece kaldığınız odanın geçmişte nasıl bir yere benzediğini de görebiliyorsunuz. Merkezdeki her yere kolayca gidebileceğiniz otelin kahvaltısını denemedik, o yüzden yorum yapamıyoruz. Ücretsiz otoparkı var. Tek sıkıntımız, birkaç yerde daha okuduğumuz temizlik konusu oldu (ah o tozlar…). Rezervasyon için buraya tıklayabilirsiniz.
Şirehan Otel
1885 yılında Halep Valisi Cemil Paşa’nın emriyle inşa edilen han, o dönemde şire (üzüm, fıstık, pekmez vb.) hanı olarak hizmet veriyormuş. İpek Yolu’nun üzerinde bulunan Şirehan, o zamanlar Gaziantep’ten Kore’ye kadar uzanan en büyük kervansaraymış. Şehir merkezinde yer alan yapı, 2013 yılında restore edilerek otele dönüştürülmüş. Rezervasyon için buraya tıklayabilirsiniz.
Rahmi Bey Konağı Butik Otel
1755 yılında inşa edilen Osmanlı tarzı taş konak, restore edilip otele dönüştürülmüş. Şehir merkezinde bulunan otelde; mağara, geleneksel avlu ve tarihi sarnıç mevcut. Rezervasyon için buraya tıklayabilirsiniz.
Zeynep Hanım Konakları
Tarihi Bey Mahallesi’nde bulunan bu otel; Zeynep Hanım, Elif Hanım ve Gülten Hanım konaklarından oluşuyor. Rustik taş mimarisi ile dekore edilmiş olan 100 yıllık konağın sahipleri, eski Gaziantep evlerindeki yaşantıyı misafirlerine hissettirmeyi amaç edindiğini söylüyor. Rezervasyon için buraya tıklayabilirsiniz.
Doğan Bey Konağı Butik Otel
Otelle ilgili çok bir bilgi bulamadık maalesef. Ama mimarisi ve odalarının güzelliğiyle ilgimizi çekmişti. Rezervasyon için buraya tıklayabilirsiniz.
Ali Bey Konağı
Otel, Gaziantep Kalesi’ne komşu olan 130 senelik bir taş konağın yenilenmesiyle hizmet vermeye başlamış. Oldukça geniş bir avlusu var. Rezervasyon için buraya tıklayabilirsiniz.
Aynur Hanım Konağı Butik Otel
Yaklaşık 130 yaşında bir konağın 4 yıl süren restore çalışmaları sonunda 2018 yılında hizmete açılan otel, Bey Mahallesi’ne oldukça yakın bir konumda. Rezervasyon için buraya tıklayabilirsiniz.
Hışvahan Otel
Yukarıda saydığımız otellere göre daha yüksek bütçeli bir seçenek olan Hışvahan Butik Otel, sanıyoruz ki bu listenin en görkemlisi… Zamanın Halep Valisi Lala Mustafa Paşa’nın emriyle inşa edilen han, aynı zamanda paşanın ismiyle de anlıyor. 2016 yılında restore edilerek otel ve restoran olarak hizmet vermeye başlayan han, aynı zamanda restorasyonuyla ödül kazanmış. Restoranında akşam yemeği yemek istedik ancak maalesef biz oradayken kapalıydı. Siz de kalmayacaksanız dahi mutlaka yemek veya kahve için uğrayın. Rezervasyon için buraya tıklayabilirsiniz.
Gaziantep’ten Nereden, Ne Alınır?

Önemli uyarı: Alışveriş yaparken çok aç olmamanızda ve bir bütçe belirlemenizde fayda var.
- Ünlü Bakırcılar Çarşısı’nda yumurta sahanından kahve takımlarına, ev aksesuarlarından tepsiye envai çeşit bakır parça bulabilirsiniz. Ürünler kalite kalite farklılaşıyor. Bakırın iyisi ağırlığıyla ölçülüyor. Zaten satıcı büyük ihtimalle size yüksek ve düşük kaliteli bakır arasındaki fakı gösterecektir.
- Almacı Pazarı’nda bulunan dükkanlarda türlü türlü baharat, salça, kahve çeşitleri, kuru patlıcan ve biber, pestil ve cezerye gibi tatlılar, zahter, kuruyemiş vs. bulabilirsiniz.
- Zincirli Bedesten’deki dükkanlardan şehre özgü takılar, tespihler alabilirsiniz.
- Zeugma Müzesi’nin hediyelik eşya bölümünde evinizi donatmak isteyeceğiniz çok güzel parçalar mevcut. Dükkandan minik bir magnet ile de çıkılabilirsiniz, mozaiklerle kaplı dev bir tabloyla da…
- Gaziantep’in ünlü el işlemesi gerçek deriden yapılan yemenileri diğer bir seçenek. Merkezde yemeni dükkanları mevcut.
- Maalesef sıcak servis edilen katmeri değil ama istediğiniz kadar baklava çeşidini evinize ve sevdiklerinize getirebilirsiniz. Biz İmam Çağdaş’tan aldık ama Koçak, Çelebioğulları vs. beğendiğiniz bir baklavacıdan da kutuyla baklava alabilirsiniz.
- Ve tabii ki Antep fıstığı… Kalitesine göre fiyatı farklılaşıyor. Güzel bir hediye seçeneği daha.
Seyahat Bütçesi
Açıkçası 2 günlük bir Gaziantep seyahati için yapılacak harcama; kişinin yeme kapasitesi, gidilecek yerler, ulaşım tercihleri, konaklama, alışveriş gibi kişisel tercihler nedeniyle çok değişken. Bu yüzden biz kendi deneyimlerimizden de yola çıkarak her kalem için yaklaşık bir tutar belirledik. Harcamalarla ilgili daha detaylı bilgi için mutlaka diğer Gaziantep yazılarımıza göz atın.
2 Kişi Gidiş-Dönüş Uçak Bileti | 600₺ |
2 Gece Konaklama | 500₺ |
Ulaşım (Araç Kiralama + Şehir İçi Ulaşım) | 500₺ |
Yeme-İçme | 1.000₺ |
Müze | 150₺ |
Rumkale Turu (Özel Tur) | 200₺ |
TOPLAM | 2.950₺ |
Son söz: Gaziantep’le ilk tanışmamız yıllar sürse de ikinci karşılaşmamız çok vakit almayacak, biliyoruz.