Ege veya Akdeniz’in küçük sahil kasabaları, zaman içinde değişen “yaşanacak en iyi yer” algısında uzun yıllardır ipi göğüslüyor. Özellikle pandemi döneminde kalabalıklardan kaçma ve huzur bulma ihtiyacı iyiden iyiye hissedilir olmuşken üzerine gelen esnek, uzaktan, hibrit, freelance vb. çalışma fırsatları da bu kıyılara göçü hızlandırıyor. İşine gücüne şehirlerden devam edenler ise bazen yıllık tatilleri, bazen de hafta sonuna birkaç gün ekleyerek yarattığı “uzun hafta sonu” molaları için kıyılara akın ediyor. İşte bu akınların son yıllarda en gözde varış noktalarından biri, İzmir’in değeri yeni yeni anlaşılan kasabası Urla oldu. Biz de uzun yıllardır Urla’nın dönüşümüne yakından tanıklık yapıyoruz. Bakir koyların yavaş yavaş doluşu ve hatta bayram seyranlarda iğne atsan yere düşmez halleri hem şaşırtıcı hem de yukarıda bahsettiğimiz ihtiyaçlar sebebiyle oldukça öngörülebilirdi. Şimdilik dönüştükçe ruhunu kaybeden yerlerden olmamasını umuyoruz.
Aslında Urla merkezi denize birkaç kilometre uzakta olsa da kasabanın dört bir yanı, yemyeşil yolların vardığı koylar ve plajlarla çevrili. Üstelik, uzun yıllardır İzmir’in en popülerleri olan Alaçatı ve Çeşme’den farklı bir yer burası; yaratıcı köyleri, mavi koyları, gurme mekanları ve bağ rotası ile çok yakında komşularını geride bırakacağı dillerde dolaşıyor. Urla’da nerede denize girilir sorusunun cevabı olarak çeşit çeşit güzel koy ve plaj mevcut; kimi mavi bayraklı, kimi halk plajı, kiminde giriş ücreti var, kimi hala görece sakin, kimi deli rüzgarlı… Özellikle Urla’nın güneyindeki plajlar, popüler komşuların sahilleri ile kıyaslandığında biraz daha “sürprizli” olabiliyor.
Bu arada yolunuzu Urla’ya düşürüyorsanız, Urla’nın birbirinden değerli köylerini görmenizi mutlaka tavsiye ederiz. Urla’nın Köyleri yazımıza göz atmayı unutmadan…
Urla’nın Güneyindeki Sahiller

Demircili Plajı
Öncelikle, Demircili’nin bize zaman zaman yaptığı tatlı sürprizlerden bahsedelim: Burada özellikle yazın ilk zamanlarında suya girmek tabiri caizse yürek istiyor, “çivi” metaforunun çıkış noktası da denebilir… Ayrıca rüzgarlı bir güne denk geldiyseniz oturduğunuz yerde tokat üzerine tokat yiyor, şemsiyeyle birlikte havalanmamak için zorlanabiliyorsunuz. Tabii o günlerde denizin dalgası da arşa çıkabiliyor. Böyle günlerde tercihinizi kuzeydeki plajlardan yana yapmanızı öneririz. Urla merkeze 25 dakika uzaklıktaki Demircili Koyu’nda bir tane işletme bulunuyor, hem yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabilir hem de kendiniz getirmediyseniz şemsiye, şezlong vs. buradan kiralayabilirsiniz. Demircili Yarımadası’nda kamp, doğa yürüyüşü vb. aktivitelere dalmak da mümkün.
Melengeç Beach
Demircili Köyü sınırları içerisinde yer alan bu plaj; masmavi, berrak, ama yine soğuk bir denize sahip. Hem kumsalı hem de çim alanı mevcut. Giriş ücretli ve hafta sonları kalabalık olabiliyor.

Altınköy Plajı
Urla merkezden yola çıkıp Kuşçular Köyü’nü geçtikten birkaç kilometre sonra önünüze çıkan yol ayrımından sola devam ettiğinizde Altınköy Plajı’na ulaşıyorsunuz. Zaman zaman dalgalı olabilen denizi, bölgenin en soğuk suları unvanına sahip, bir diğer çivi… Aynı alanda hem halk plajı hem de Marika Beach isminde bir işletme bulunuyor. Bizim en son Altınköy deneyimimiz, hem bayram tatili hem de Pazar gününe denk gelişimiz sebebiyle hüsranla sonuçlanmıştı. Sakin zamanlarda gelmenizi tavsiye ederiz.
Urla’nın Kuzeyindeki Sahiller

Kum Denizi Plajı
Urla İskele – Kalabak arasındaki sahil yolunda bulunan tam 1 kilometre uzunluğundaki plaj, genişliği, ücretsiz oluşu ve kumlu yapısı sebebiyle özellikle çocuklu ailelerin tercih sebebi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen plajda bulunan mekanlar da belediye tarafından işletiliyor; bu sebeple özel bir işletmeye nazaran daha uygun. Plajda ayrıca su parkı, yürüyüş ve bisiklet yolları ve güzel vakit geçirmek için bolca yeşil alan mevcut. Dikkat dikkat: Durgun ve sığ denizde yengeçlerle karşılaşabilir, hafta sonu ve tatil günlerinde yer bulamayabilirsiniz.


Gelinkaya Sahili
Geldik favorilerimizden birine… Urla iskeleden Çeşmealtı’na giden yol üzerinde bulunan Gelinkaya sahilinde birkaç işletme mevcut, bunlardan biri olan Yetiş Kaptan Cafe & Beach yıllardır denize girmek için tercih ettiğimiz tatlı bir aile işletmesi. Burası kumsal değil, deniz seviyesinden yüksekte ahşap bir platform üzerinde. Merdivenlerden girilebilen denizi ise havanın durumuna göre değişkenlik gösteriyor; bazen masmavi ve sıcaklığı tam kıvamında, bazen durgun ve bulanık olabiliyor. Mekanda hem şezlong ve şemsiyelerin olduğu bir bölüm hem de masada yiyip içip sahil sohbetlerine dalabileceğiniz kafe bölümü mevcut.
Adres: İskele Mahallesi, İskele Caddesi, Gelinkaya Sitesi No:58, 35430 Urla İzmir
Telefon: 0232 752 00 06

TCDD Kampı
Tam ismiyle TCDD Urla Eğitim ve Dinlenme Tesisleri, Gelinkaya sahiline yürüyüşle 5 dakika mesafede. Asıl varoluş sebebi TCDD çalışanlarının yaz aylarında kamp tatili yapabilmesi olan alanın plajına ücreti mukabilinde günübirlik misafir olabiliyorsunuz. 150 metre uzunluğunda geniş bir plajı bulunuyor, içerisinde restoran, kafe, büfe gibi işletmeler de mevcut. Burada da denizin kalitesi hava durumuna göre, insan popülasyonu da gittiğiniz zamana göre değişiyor.
Adres: Yalı Cad. No:1 İskele Mah. Urla Çeşmealtı İzmir
Telefon: 0232 752 10 67


Çeşmealtı
Urla iskeleden 10 dakikalık mesafedeki Çeşmealtı’nda denize girmek için seçenek çok. İlki, beldenin oldukça uzun sahili. Taşlı yapıdaki bu sahilde bulunan iskelelere havlunuzu veya sandalyelerinizi atıp denize girebilirsiniz. Genelde temiz ama kalabalık olan bir diğer seçenek ise Mavi Plaj. Taşlık bir zemine sahip olan sahilde hem halk plajı hem de Palm Otel’in denizden yüksek ahşap bir zemin üzerinde yer alan ücretli plajı bulunuyor. Özellikle halk plajı hafta sonları ve tatillerde kalabalık oluyor.
Palm Beach Adres: Mavi Plaj Cd. 223 Sk. No:14 Çeşmealtı, 35430 Urla İzmir
Palm Beach Telefon: 0232 755 10 15




Özbek Akkum Plajı
Urla’da sadece denize girmek için değil, gün boyu keyifli zaman geçirmek için favorilerimiz olan Akkum‘dayız. Özbek Köyü’nden sahile doğru yol aldığınızda Akkum’a ulaşıyorsunuz. Burası upuzun bir sahile ve sahil boyunca sıralanan kafe ve restoranlara sahip. İsterseniz bu mekanlarda oturup istediğiniz zaman denize girip çıkabilir ya da havlunuzu sahil boyunca boş bir yere serip kendi ücretsiz beach’inizi yaratabilirsiniz.
Özbek Tarım Bakanlığı Kampı
Özbek Köyü’nde bulunan bir diğer seçenek. TCDD Tesisleri gibi aynı zamanda kamp olarak da hizmet veriyor. Sığ bir denize ve kumlu bir plaja sahip olduğu için çocuklu aileler tarafından tercih ediliyor. Girişte cüzi bir ücret ödeyerek şezlong ve şemsiyeleri kullanabiliyorsunuz.
Adres: Özbek, Tarım Bakanlığı Kampı, 35430 Urla İzmir
Telefon: 0232 756 71 57
Gülbahçe Sahil
Urla’dan Karaburun’a doğru giderken merkeze 20 dakika uzaklıkta bulunan Gülbahçe’nin kumlu ve sığ bir deniz var. Sahil boyunca küçük pansiyonlar, yazlık evler sıralanıyor ve sahilin istediğiniz yerinden denize girebilirsiniz.
Yassıca Adası
Urla açıklarında yer alan bu adaya Urla’dan direkt geçiş maalesef yok. Karşıyaka ve Üçkuyular iskelelerinden sabah saatlerinde kalkan vapurlar ile ulaşılabiliyor. Yemyeşil bir ada olan Yassıca’nın denizi sığ ve temiz, bazen de yosunlu olabiliyor. Belediye tarafından işletilen tesis sadece Haziran-Eylül ayları arasında açık. Tesise uygun bir ücretle giriş yapabiliyor, şezlong ve şemsiye kullanabiliyorsunuz. Yalnız tesisteki yemek alternatifleri oldukça kısıtlı, hazırlıklı gitmekte fayda var. Hafta sonları çok kalabalık olabilen adaya Pazartesi günleri haricinde her gün Karşıyaka iskelesinden 08.30’da, Üçkuyular iskelesinden 09.00’da vapur seferi var, dönüşler ise 17.45’te yapılıyor. Yani gittiğinizde tüm gün orada kalmanız gerektiğini unutmayın.

Bonus: Keşfedilmemiş Koylar
Son yılların en favori huzur köşelerinden biri olan Urla’nın özellikle sezonda plajlarına insan göçü yaşanıyor, doğru. Ama hala görece keşfedilmemiş, haritalarda yerini almamış, isimlendirilmemiş güzel koyları da yok değil. Sadece biraz vakit geçirmek, dolaşmak, kaybolmak ve merak etmek gerekiyor. Fotoğraftaki koy da işte onlardan biri. Haritada da “Bizim Koy” olarak işaretledik. 😎 Akkum plajından çıkıp Urla’ya doğru değil de tam ters istikamete, burnun ucuna doğru devam edince bu koya ulaşıyorsunuz. Fakat kendisi öyle hemen karşınıza çıkmıyor, arabayı bir tepeye park edip bayır aşağı yürümeniz gerekiyor. Bayırın sonu nereye çıkacak derken karşınızda bu masmavi, ıssız, bozulmamış sahili buluyorsunuz. İşte o noktada, keşfin yarattığı haz ve hala böyle yerlerin var olduğu ihtimalinin yarattığı heyecan birleşiyor.
Siz de Urla’da sevdiğiniz sahilleri veya varsa keşiflerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz!